Tale til Skole og Forældres Landsmøde 2018

I dag holdt jeg tale til Skole og Forældres landsmøde med cirka 200 delegerede.

Det talte ord gælder

1. Historien fra Aarhus

Der er allerede blevet sagt meget til det her landsmøde, men egentlig handler det her jo om én ting.

Det handler om børnene, og det arbejde, som vi gør for dem på vores skoler. For mig handler det selvfølgelig også om mine egne to skoledrenge og deres lillesøster, som er på vej i skolen om et par år.

10 år

2000 dage i folkeskolen er enormt meget tid, og børnene fortjener, at der i alle de timer er plads til dem de er, og plads til dem, de er i gang med at blive. Plads til god undervisning og tid til leg.

Desværre virker lige netop leg og livsglæde ikke altid til at fylde særligt meget inde på det lokale Rådhus. På en måde kan jeg godt forstå det …  sjippetov, cykler og saltomortaler kan lave et frygteligt rod i et excel-ark.

Efter sommerferien mente byrådet i Aarhus, at det var nødvendigt at lukke børnenes lokale skoler. Som formand for Skole og Forældre Aarhus er jeg enormt imponeret af alle de forældre, der så hurtigt fandt sammen på tværs af skolerne, skabte opmærksomhed i pressen, lavede lokale arrangementer og demonstrerede foran Rådhuset.

På få dage samlede vi over ti-tusind forældre, og sammen sørgede vi for, at børnene stadig kommer sikkert i skole og har beholdt deres legekammerater.

Når vi står sammen, har vi det, der skal til. Det har jeg mærket, når jeg i årets løb har været ude og mødt forældre i Aalborg, Glostrup, Tranbjerg, Stilling, Svendborg og Svenstrup, Undløse, Resenbro og Mårslet.

Det her valg handler om, hvordan vi hjælper hinanden! Ikke kun på kurser og landsmøder, men i hverdagen, når rugbrødet bliver bagt, og når madpakkerne bliver smurt.

2. Flugten fra folkeskolen   

Vores engagement har aldrig været så vigtigt som nu.

  • Når 7 ud af 10 skoleledere melder i år om flere nedskæringer.
  • Når folkeskolen i flere og flere kommuner er blevet en spareøvelse
  • Når flere og flere skoler bliver lukningstruede.
  • Når der i Odense igen kæmpes imod besparelser på skolerne.
  • Når det på landsplan nu er 18 procent, der fravælger folkeskolen
  • Når det på Bornholm kun er 3 ud af fem børnehavebørn, der begynder sammen i 0.klasse.
  • Når hver tredje barn i Holbæk sendes på privatskole.
  • Når Politiken igen og igen skriver om ‘flugten fra folkeskolen’.
  • Og når folkeskolen bliver et sted med flere og flere diagnoser.

Er det i orden?

Nej, det er det jo ikke. Vi skal, og vi kan vende den udvikling. I sidste uge var i Svendborg, hvor jeg mødtes med Sarah Bruhn og Bettina Kristensen. Og i denne uge har jeg mødtes med Jesper Steen Tastesen fra Hunderupskolen og Steen Jakobsen fra Stige Skole for at dele vores erfaringer fra Aarhus og forstå deres udfordringer.

Sammen vender vi den her udvikling.

Forældreforeningen Brug Folkeskolen og de gode kræfter i Skole og Forældre København gør det, så folkeskolen i dele af København nu kan melde om stigende elevtal.

I Esbjerg har Mark West og kollegerne i skolebestyrelsen på Bohrskolen gjort det.

Vi kan gøre det, når vi står sammen.

3. Det lokale arbejde kræver kræfter

Når så mange mener, at folkeskolen er vores vigtigste samfundsinstitution. Bør vi så ikke have som målsætning, at Skole og Forældre bliver Danmarks stærkeste interesseorganisation?

Det er vi nok allerede, hvis vi måler på engagementet og den store indsats, vi lægger for dagen på skolerne. Men jeg tror, at vi kan nå længere og opnå mere indflydelse både på lokal og national skolepolitik.

Og her bliver vi også nødt til at tale om penge. For ligesom økonomien betyder enormt meget på vores skoler, er den også vigtig her i dag.

Man kan altid diskutere, hvordan vi bruger pengene i vores samfund. I dag modtager vi i Skole og Forældre 204.000 i årlig driftsstøtte fra staten … I Rådet for Sikker Trafik, hvor jeg har været vores repræsentant, modtager de 17 millioner.

Og jeg synes jo, at vores arbejde er mindst ligeså vigtigt.

Så der er et stort arbejde foran os, hvor der stadigvæk kan gøres mere for den lokale skolebestyrelse og forældre i hele landet. Vores børn fortjener en synlig organisation, en stærkere lokal forankring og mere politisk indflydelse.

Sagt på en anden måde:

Så er der en her i salen, som har fortalt mig, at vores forening desværre kun findes en enkelt weekend om året. Og det er nu. Her på Hotel Nyborg Strand. Jeg tror ikke, at du er den eneste, og vi kan gøre det bedre.

Det lokale arbejde kræver ikke skåltaler. Det kræver overskud og stærke relationer. Og kræfter til et tættere samarbejde. Det har vi hver især rundt om i landet.

Jeg vil insistere på, I ikke kun ser en formand i medierne, men en forening, som kommer ud til jer.

Før jeg inden sommerferien besluttede mig for at stille op som formand, lagde jeg alle mine kræfter i min egen virksomhed, der skaber netværk og bygger relationer mellem forskellige faggrupper. Og så har jeg i 5 år været i skolebestyrelsen på Samsøgades Skole. Som medlem, som formand og nu som næstformand.

Og netop relationer er i den grad noget vores børn har brug for. Både de nære i skolen, men så sandelig også på rådhuset og inde på Christiansborg, hvor deres fremtid jo også bliver formet.

I Aarhus er jeg – måske kun et par minutter endnu – formand for den første nye lokalafdeling af Skole og Forældre i mange år. Vi har ikke været enige om alt, men vi har skabt resultater for børnene. Og vi har gjort det sammen. Og hvis vi skal gøre det sammen, hvis vi skal lykkes, skal vi også turde tage de svære samtaler.

Jeg så gerne, at vi fik mange flere lokalafdelinger rundt i landet. Ikke, fordi I så skal have flere møder at gå til, flere vedtægter og arbejdsprogrammer. Nej, fordi vi med stærkt lokalt samarbejde, og ved at stå sammen kan skabe den stærke forældrestemme, som giver børnene den bedste hverdag.

4. En folkeskole med plads til alle

2000 dage i folkeskolen.

Der er dem, vi skal gøre gode. Det er børnenes hverdag, og det er deres liv og vores folkeskole. Så hvad er det for en folkeskole, vi skal være fælles om?

Det er ikke en folkeskole, hvor glæde og nysgerrighed bliver erstattet af angst og depression. Hvor normalbegrebet er blevet så ufatteligt snævert. Både for børn og forældre.

Det er ikke en folkeskole, hvor lærerne er udbrændte. Hvor pædagogerne føler sig udenfor. Hvor læring bliver et spørgsmål om eksamener, og leg for legens skyld er væk.

Det er en folkeskole, hvor der er plads til alle. Plads til dem på bagerste række, til sårbarhed og udsathed, og så sandelig også plads til dem, hvor evnerne bare vokser og vokser.

Det er en folkeskole hvor der er plads til at arbejde med det, som lærerne og børnene brænder for.

Det er en folkeskole, hvor vi har høje forventninger til hinanden. Som på Trekronerskolen, hvor Gitte Benedikte Holm og de andre i skolebestyrelsen har fået så mange flere børn, at en tosporet skole nu er blevet tre-sporet. Selvom de bogstavelig talt har en friskole i baghaven.

Det er en folkeskole med plads til mangfoldighed, samarbejde og trivsel. En folkeskole, hvor de dygtigste piger og drenge har lyst til at blive og hvor vi er stærkest, når alle er med.

Som I nok kan høre, så brænder jeg for det her, og jeg vil mange ting med folkeskolen.

Så hvad er det vigtigste her i dag? Hvor skolerne er pressede på økonomien, og flere børn bliver skubbet mod privatskolerne? Ja, det er, at vi bliver nødt til at være stærkere økonomisk, mere synlige og bedre lokalt forankrede. Med eller uden lokalafdelinger, så handler det om at få energien i det her lokale til at komme ud og leve i hver eneste kommune.

Det fortjener folkeskolen. Det fortjener Danmark. Og frem for alt så fortjener børnene det.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close