På shopping i Aarhus: 5 særlige specialbutikker i Aarhus

Går du bare en lille tur nedad Strøget i Aarhus, vil du opleve mange af de samme butikskæder, som man også finder resten af landet, ja, for ikke sige andre steder i verden. I Smilets By har vi imidlertid også en række unikke specialbutikker. Og heldigvis.

I en tid med stigende interesse for e-handel, og efter en længere nedlukning grundet Covid19, lad mig derfor anbefale fem af de butikker, der pga. stemningen, historien og deres ekspertise virkelig er et besøg værd.

Nedenfor kan du læse en kort beskrivelse af hver butik med hvad der gør det til noget særligt for mig.

Askeladen

På Gl. Munkegade finder du en helt særlig legetøjsbutik. Askeladen går helt tilbage til 1978 og er en ægte aarhusiansk klassiker, hvad angår alt muligt godt til småfolket. 

Efterhånden er der desværre ikke særligt mange legetøjsbutikker tilbage. I den lille butik finder du imidlertid gode gaveidéer og et stort udvalg, som ingen andre steder i Aarhus.

Da jeg blev far, var det eksempelvis i Askeladen, at jeg købte en stor kuglebane i træ, som vi havde meget glæde af i de efterfølgende år.

Måske slår det dig, om der da ikke er noget med det navn. Og jo, den er god nok. Askeladen er også navnet på et norsk folkeeventyr om den klods hans-agtige hovedperson, der stik mod alle odds ender med at få prinsessen og det halve kongerige

Chas. E.

Da jeg flyttede hjem til Aarhus som voksen i 2001 var Chas E en legendarisk vinhandler på Ryesgade. Ryesgade var endnu ikke lavet til gågade som i dag, men hos Chas E kunne du finde et udvalg med kompetent betjening som ingen andre steder.

Butikken går helt tilbage til 1921 og navnet kommer fra grundlæggeren Charles E. Petersen, der startede med en traditionel købmandshandel. I dag handler det om vin, spiritus, gode øl og specialiteter.

Desværre måtte Chas. E. flytte fra Strøget i 2016, da de ikke kunne blive enige med Bestseller om at blive i ejendommen.

I dag kan du finde butikken både på Ellebjergvej i Risskov og på Skelagervej i Aarhus N.

Jeg husker tydeligt, da vi købte gaver hos Chas E i år 2005 til vores internationale talere på min årlige konference. Over en måned senere fik vi en regning som tydeligvis var skrevet på skrivemaskine!

Drum Station

I 2019 fik Mejlgade en ny specialbutik, da Joakim åbnede Drum Station. Her finder du trommetilbehør, bækkener, lilletrommer, trommesæt, el-trommer, trommeskind, trommestikker – og meget mere.

Med stationsforstander JT (også kendt som Joakim Teinvig) foran butikken på Mejlgade

Selvom butikken har været lukket undervejs i pandemien, så går det heldigvis godt og butikken er blevet rigtig godt modtaget og efterhånden en fast del af den danske trommebranche.

Drum Station har endnu ikke nogen hjemmeside, men du kan dog finde butikken på Facebook, hvor der af og til er nyt om nye varer, åbningstider m.m.

Egentlig mødte jeg første gang Joakim i butikken DrumCity i Gammel Munkegade. Den gik helt tilbage til 1980, efter at nogle “udbrydere” fra den gamle “Supersound” musikbutik i Aarhus ville starte deres egen butik med både guitarer, klaverbænke, keyboards og digitale pianoer og ukuleler. Det blev en butik dedikeret til salg af trommesæt, og Drum City blev hurtigt et populært samlingspunkt for byens tromme-elskere og trommeslagere.

Hans og Grete

En af Danmarks ældste specialbutikker med et stort og fornemt udvalg af lækkert kaffe og the finder du lige på hjørnet af Lille Torv og Guldsmedgade.

Stedet hedder Hans og Grete – Kaffe & The, og nu og da kigger jeg forbi på mine byturer. 

Imens du venter på din bestilling bliver klargjort, kan du nyde synet de mange dåser, stempelkander og andet relateret tilbehør fra gulv til loft, eller lyden af de messingskinnende kaffemøller, der kværner i udstillingsvinduet dagen lang, idet en skøn aroma har bredt sig den lille stemningsfulde butik. 

Hvis ikke du allerede kender frisørens the, er den i høj grad værd at notere sig. Lige på disse breddegrader har denne klassiker, bestående af en blanding af tørrede pebermynteblade og ren skåret lakridsrod, nemlig en helt særlig status. Også hjemme hos mig selv. 

Historien går, at frisør Birthe Gleerup engang i halvfemserne manglede en god te at servere for kunderne. Hun besøgte derfor den lille butik i Guldsmedgade og bad om en urtete, som kunne stå og trække hele dagen uden at blive bitter. Siden er den ikke kun blevet navngivet, men også endt som byens mest solgte the. 

Lige til sidst: En fin detalje er også, at når du køber kaffe eller the med hjem, så kan du få en seddel med på posen der fortæller nærmere, f.eks. om hvor lang tid theen skal trække.

Skate House

I et ydmygt kælderlokale på Guldsmedgade finder du Skate House. Det er faktisk Danmarks ældste skateshop og de brænder virkelig for deres fag. Butikken åbnede i 1986.

Du kan finde et bredt udvalg af streetwear, sneakers, skatesko og skateboards fra nogle af de mest populære mærker på markedet og få god vejledning inden du f.eks. køber dit første skateboard.

Det var her, at min ældste søn købte sit første ordentlige skateboard, og det var også her vi senere kunne få reservedele med kyndig hjælp til montering og samling.

Ros også til Skate House for at støtte det lokale skatermiljø. De har bl.a. bakket op om Gadeidrættens Dag på Læssøegades og ifølge mine venner i skatemiljøet er de gavmilde sponsorer til gadesportens events. Det er god stil!

Hvilken specialbutik er din favorit?

Specialbutikkerne er presset af e-handel og selvom de ikke altid er billigst, så er de med til at gøre Aarhus til noget særligt.

Det er heldigivis mange andre gode specialbutikker, så del gerne dine favoritter med en kommentar nederst. Tilbage i februar da butikkerne genåbnede skrev jeg også om at være på shopping i Aarhus med 5 andre gode specialbutikker.

I marts skrev jeg også om en helt særlig cykelhandler der startede som våbenhandel og fyldte 100 år: Tillykke med de 100 år Rask Cykler.

Håber at mine forslag kan inspirere til en shoppingtur rundt i Aarhus. Del gerne dine kommentarer og forslag til andre specialbutikker nedenfor.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close