På tur i Aarhus: 5 baggårde du (måske) ikke kender

Smilets By byder på en række betagende og flotte baggårde, som nemt overses i forbifarten. Med et lukket kulturliv, nye anbefalinger om at holde afstand, og at undgå for mange kontakter er her dog en anledning til at tage et smut forbi.

Når jeg har gæster på besøg, elsker jeg typisk at vise dem de lidt mindre kendte sider af Midtbyen. Og lige her kan de flotte aarhusianske baggårde noget særligt, idet du træder væk fra gaden, kommer ind i et andet rum og her mærker hvordan livet også leves i byen. Det taler til både fantasien og skaber nye muligheder for byliv.

Udover at være en flot by med historiens nærvær lige der, hvor du er, er Aarhus også by i konstant forandring.

Her er mine fem anbefalinger til din gåtur og samtidig en anledning til kigge nærmere på nogle af de baggårde, du måske ikke allerede kender, men som kan noget særligt.

Badstuegade 1

Badstuegade er en af de flotteste gader med historie tilbage til 1400-tallet. Gaden har flere baggårde, men den mest historiske af dem alle, finder du i starten af gaden ved porten til nummer 1. Hvis du står på Pustervig, så gå ind i porten lige ved siden af Mads Nørgaard.

Det store gule pakhus fra 1809 er i sig selv seværdigt. Billedet nedenfor er fra baggården. Jeg kan huske, da der for ca. 10 år siden var en spændende møbelbutik på 1. sal i pakhuset med indgang via baggården. Det var et vildt lokale.

Mange flere aarhusianere husker nok, at stueetagen i Pakhuset var Skumhuset det blev til tøjbutikken fra København. Skumhuset findes forøvrigt stadigvæk, men er flyttet til Risskov.

Hvis porten er i den anden ende af baggården er åben, ved det røde bindingsværk, kan du smutte ud til Guldsmedgade.

Som et alternativ, så tag Bernhardt Jensensstræde, som er en charmerende smutvej mellem de 2 gader. Opkaldt efter byens tidligere socialdemokratiske og cykelglade borgmester, huser strædet nu egentlig 2 baggårde i én, en flot skulptur og hyggelige spisesteder.

Elvirasminde

Vel nok den største og mest imponerende samling af baggårde, som vi har i Midtbyen. Industrihistorie fra dengang der var fabrikker og produktion på stor skala i Midtbyen. Her var det chokolade der blev arbejdet med og der er indgang fra Klostergade og Klosterport.

Elvirasminde står der på muren på Guldsmedgade. Inde i baggårdene, finder du god kaffe, vin, en skole, og andet godt.

Hvis du går ind via Guldsmedgade, støder du som det første på Stiller’s Coffee, som for et par år siden skiftede navn fra Great Coffee. Det er en café, laboratorie m.m. med personligt touch og et ry for god kaffe langt udenfor Ringgaden.

Elvirasminde var for 100 år siden en større chokoladefabrik med knap 500 ansatte på området, heraf mange under 18. Vel nok det mest kendte produkt, som blev opfundet her, og stadig findes er flødebollerne under navnet Samba. Dengang hed de negerkys under navnet Sambo, og børnearbejde var anderledes accepteret. Tiderne har tydeligvis og heldigvis skiftet.

Uanset om du er til kaffe eller ej, kan jeg kun anbefale at gå videre ind i Elvirasminde. Der er virkelig meget at komme efter.

Bemærk mindesmærket for chokoladepigerne i den næste port. Som der står på pladen: “Til minde om de kvindelige Medarbejdere på Elvirasminde”.

Igennem porten kommer du til et åbent område.

Kig op og se H.C. Andersen stå og læse højt. Bronzeskuplturen er lavet af billedkunstner Misja Kristoffer Rasmussen og kom op i 2018.

Hvis du kigger til den anden side, ser du det store gavlmaleri med reference til den kendte Oasis sang – Don’t Look Back in Anger – fra 1995. Maleriet er lavet af den tyske streetart kunstner Hendrik Beikirch og hænger her siden 2012. Rundt i byen har kunsteren også sat fingeraftryk på andre Olav de Linde bygninger.

Elvirasminde er i dag hovedsagligt kontorer, men også hjemsted til f.eks. den kendte vin og tapasbar ‘Mas Vino‘. Her er der god stemning og i sommerhalvåret trækker festen også tit udenfor.

En gammel reklame for produkterne fra baggården: Negerkys fra Elvirasminde

FGU Aarhus holder også til her. FGU Aarhus er Forberedende Grunduddannelse, tager 2 år og er for dig under 25 år.

Se om du kan finde skiltet med Institut for Gøgl og Krumspring. Her afholdes åben artisttræning, som der står på skiltet. Skiltet viser også at Elvirasminde også er hjem for Gøglerskolen, som hører under FGU. Gøglerskolen er en produktionsskole med ca. 200 elever og 9 linjer inkl. dans, artist, træ & design.

Vestergade 58

Vestergade er jo udødeliggjort af Gnags, men lige præcis den her baggård er også kendt fra den legendariske natklub V58. Den finder du helt omme bagved forbi Købmandsgården.

Baggården er bestemt også et besøg værd i dagslys og lige i porten finder du et stort skilt med historien om Købmandsgården. En af de bedst bevarede købmandsgårde med historie tilbage til 1600 tallet.

Jeg har ikke selv været mange gange på V58, men kan huske, da der blev opstillet en hoppeborg i baggården i forbindelse med Vestergadefesten. Det var et hit for børnene!

På vej ind eller ud af baggården, kan du jo overveje at stoppe på Bill’s Coffee, som er en anden af byens hyggelige kaffebarer, som ikke er med i nogen stor international kæde. Her har jeg mange gode minder med både mine børn og andre uformelle møder.

Mejlgade 35 – 37

I dag er Mejlgade mest kendt som cykelgade, men det er også en af byens mest historiske gader, som den tidligere indgang til byen nordfra via Mejlborg.

I denne baggård finder du bl.a. Restaurant Domestic som har vundet en Michelin stjerne. Der er naturligvis også historiske bygninger, gamle garager, og indtil for nyligt husede baggården Maskinmesterskolen.

I enhver god baggård finder du også kontrasterne. I denne baggård kan du både se dette flotte og historiske gule hus.

Og samtidig hvis du vender dig om, denne parkeringsplads, som på en god dag vækker minder om Berlin.

Hvis du går lidt rundt derinde, kan du komme ud på Studsgade, og det er også det sjove baggårde kan. Pludselig ser du byens gade anderledes og dukker op et nyt sted. Området er tydeligvis fotogent, da det ofte benyttes af forskellige tøjmærker til at vise deres nye kollektioner frem.

Sidst, men ikke mindst, så læg også mærke til de gamle garager. Du kan også gå igennem en af dem, og komme ud på Graven. I sommerhalvåret, er det ikke unormalt at se unge mennesker ovenpå garagerne med drikkevarer.

Mejlgade 89 – Nullet

Her skal du åbne en port, og det er måske det som gør, at mange ikke kender lige denne baggård. Den er dog bestemt et besøg værd!

Denne baggård var før, og som mange andre, en lukket karré, med baghuse og et utal af plankeværker. I 1976 startede beboer en lang og omstændig demokratisk proces blandt beboerne for at få byhuse revet ned og i stedet skabe plads til frirum. Først 7 år senere, i 1983, blev det indviet som vi kender det i dag.

Især blandt børnefamilier, er denne baggård, der også er kendt under navnet Nullet, populær. Legepladsen er god året rundt og samtidig er der en mindre boldbane og den er stor nok til en omgang gemmeleg.

Her har vi holdt fødselsdage med skolen, børnehaverne er tit på besøg på hverdage og så kan den også noget når solen skinner og man kan sidde og slappe af mens børnene leger.

Der er også 2 indgange til baggården fra Helgenæsgade og meget tæt på er der en tilsvarende baggård, men den kender du måske allerede?

God fornøjelse!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close