5 tendenser inden for kommunal digitalisering

Hvad er egentlig de store tendenser, hvis man arbejder med web og digitalisering i kommunerne? Via mit arbejde har jeg har haft fornøjelsen af at have tæt kontakt med mange dygtige og innovative ansatte rundt i de danske kommuner, og uanset hvem jeg taler med, så er svaret det samme: Udviklingen går meget hurtig.

Der er især sket meget de seneste år, hvor pandemi har sat ekstra tryk på både fart og forventninger fra borgerne.

Aarhus afdelingen af det digitale udviklingshus Kruso inviterede mig på besøg i deres erfa-gruppe for deres kommunale kunder, og min opgave var at runde mødet af med at zoome lidt ud og komme med et overblik over 5 store tendenser.

Nedenfor har jeg skrevet lidt om indlægget, og nederst kan du også downloade mine slides.

Mange tak til Lasse Jensby Dahl for lån af det flotte coverfoto af Dokk1

De 5 tendenser ved starten af 2023

Overordnet synes jeg, at der fortsat hersker meget forvirring rundt omkring. Der er nye regler og retningslinjer, konstante overvejelser om nye teknologi, og regelmæssigt nye folk på teamet med nye input. Det stritter sådan lidt i forskellige retninger så at sige, alt imens konsulenterne og leverandørerne fortsætter med at rykke på det nyeste af det nyeste.

Med godt input fra netværket, valgte jeg disse 5 tendenser, som jeg synes fortjener mere fokus:

  1. Mindre grundighed, som bl.a. indeholdte kritik af vores relativt nye digitaliseringsminister, Marie Bjerre (V), som havde udtalt, at manglende grundighed i udbudsarbejdet var en årsag til problemet med IT projekter, der skrider. Her skylder jeg tak til Morten Elvang fra Accenture, som pegede mig i den retning og gjorde opmærksom på, at mere grundighed ikke er svaret.
  2. Mindre indhold, mindre GDPR. Denne tendens handler både om at indhold taber værdi over tid grundet døde links, og systemer der bliver udskiftet. Derudover så handler det også om, at kommunerne ikke skal se GDPR udelukkende som ‘compliance’ men generelt være opmærksom på dataetik. Så egentlig to tendenser i én, men jeg synes fællesnævneren her var ‘indhold’. Jeg forsøgte også at sige, at mindre indhold nok er værd at overveje for mange, og så mindede jeg om, at QR koder kan holde længere end sædvanlige links.
  3. Bæredygtige og grønnere digitale løsninger. Her er Herning Kommune i øjeblikket forbilledet med klima-venlig visning på herning.dk, men der er meget mere, vi kan gøre. Det handler både om teknik og indhold. Jeg delte bl.a. et eksempel fra en hjemmeside, der kører på en server som udelukkende bruger strøm fra solceller og dermed ikke virker, hvis det er overskyet flere dage i træk. Det er naturligvis ekstremt at hjemmesiden kun virker når solen skinner, men på den anden side, behøver alt online være tilgængeligt 24/7?
  4. Cookies er på vej væk. Jeg både håber og tror, at 2023 bliver året, hvor cookies forsvinder sammen med de mange håbløse cookie bannere, som har forpestet den digitale oplevelse de seneste år. Her er vi ikke gået fri i det kommunale – se f.eks. frederikshavn.dk eller helsingor.dk, hvor du skal klikke dig igennem forskellige bannere for at komme igennem til kommunens hjemmeside. Det er jo helt skørt!
  5. Hjemmesiden som en del af den demokratiske samtale. Hvis du har fulgt en lille smule med i diskussion om en mulig havneudvidelse i Aarhus, så har du mærket, at både den demokratiske tillid og den demokratiske selvtillid er under pres. Det samme gælder også, hvis du følger lidt med på de sociale medier, især på Facebook, hvor tonen ofte kan blive hård og ikke særlig konstruktiv. Hjemmesiden kan spille en større rolle her.

Lær mere om kommunal digitalisering

Det er altid lidt en svær, men sund, øvelse at fokusere på de største tendenser. Her var opgaven 5, men jeg snød lidt og tog også en bonus slide med, som indeholdte disse 4, som også fylder en del pt.:

  • (mere) Sikkerhed
  • (mindre) SoMe
  • Beredskabssites
  • AI, inkl. ChatGPT, Bard

Igennem det lille verdensfirma Boye & Co afholder vi regelmæssigt erfa-gruppe møder og internationale konferencer, hvor du både kan udvide dit netværk og få inspiration med hjem.

Du kan også downloade slides (PDF) fra mit oplæg.

Tak til Kim Højlund fra Kruso for invitationen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close