Tale til demonstration mod nedskæringer på folkeskolen

I dag holdt jeg tale foran Aarhus Rådhus. Anledningen var en demonstration mod det seneste sparekatalog, hvor Aarhus Kommune vil skære massivt på Børn & Unge, inklusive kerneydelserne på folkeskolerne i Aarhus. 

Det talte ord gælder

Det er faktisk børnenes folkeskole

  • Jeg vil gerne starte med at sige noget til dem, som det her egentlig handler om … det er så vigtigt, at I har trukket jeres forældre med herover i dag. Det sender nemlig et signal om, at det er jeres skole, det handler om. Om at I skal have mulighed for at blive klogere end dem, der sidder derinde og er i gang med at tage dårligere beslutninger … Folkeskolen er til for jer!
  • 1536844899070Vi har nærmest vænnet os til, at politikerne ikke rigtig vil helt det samme med folkeskolen som os. Eller måske endda ikke altid tænker på helt samme måde. Da jeg forleden landede i lufthavnen, var det første jeg så, et skilt for Aarhus 2017 … det er ligesom om, der er nogen, der ikke helt følger med i hverdagen. Jeg synes, at vi skal stoppe med at stirre os blinde på projekter, der er flotte i et år. Og så skal vi meget hellere fokusere på, at jeres hverdag både bliver spændende og lærerig. Det får vi alle sammen mere ud af i længden.
  • Politikerne bekymrer sig om penge. Og måske det er her, de tænker på en lidt underlig måde … For hvorfor er det, at vi ikke alle sammen kan finde ud af at se folkeskolen som den bedste investering, man overhovedet kan foretage? Langt bedre end tresporede veje, parkeringspladser og toiletter i Letbanen … … en investering i, at vi i fremtiden kan få nogle bedre politikere …
  • Når vi står her, handler det ikke bare om at få stoppet et usmart spareforslag. For mig handler det også om, at vi stopper op og spørger os selv, hvilken slags folkeskole, vi egentlig vil have. Man kan godt forsøge at køre folkeskolen som en bank, hvor alle filialer skal være ens. Spørgsmålet er så bare, om der kommer nogle særligt glade børn ud af det …. nu må jeg hellere lige få sagt, at jeg kender folk, der arbejder i en bank og er … om ikke glade, så i hvert fald heller ikke decideret kede af det.
  • Og nede i banken forstår de til gengæld, at man bliver nødt til at investere. Men i stedet for at investere i folkeskolen, prioriterer man alt muligt andet … men alt muligt andet giver ikke et nær så godt afkast som folkeskolen … det ved jeg selv som forældre til tre børn, der  stadig er glade for at gå i skole. Og som hver dag kommer hjem og er blevet dygtigere.
  • Men fjernt fra hverdagen – lige her bag os – er der folk, der ikke kan se det. Som tror, at vi bare kan fortsætte ned af vejen med nedskæringer, uden at det går udover jer … I fortjener nogle bedre politikere. Ligesom I fortjener et bedre indeklima, sund frokost og rene skoletoiletter, som også en borgmester og et byrådsmedlem ville have lyst at bruge.
  • Derfor siger vi nej tak til nedskæringer. Ja, tak til en diskussion om, hvad det er, vores folkeskoler skal kunne. Skolerne har mange svære opgaver, de skal løfte hver dag. Inklusion uden ressourcer. Mindre forberedelsestid til lærerne. For få pædagoger i SFO’erne. Ja, vi kunne blive ved. Hvad med at vi giver skolerne økonomien og friheden til hver dag at investere i børnenes trivsel? I kvaliteten i undervisningen? I at vi også fremover har en folkeskole i Aarhus. En folkeskole der er med til at give børnene en god hverdag og en fremtid, hvor de kan blive kloge politikere … eller lige hvad I drømmer om!
  • Derfor er min afsluttende opfordring, at vi ikke bare stopper her. Lige nu er der langt til næste kommunalvalg, men vi har heldigvis jer til at huske os på, hvad vi skal prioritere. Bliv ved med jeres engagement og vær ærlig. Lad os få en ærlig skole med de gode historier og også historierne om hvordan folkeskolen bliver endnu bedre.
  • Folkeskolen er den bedste investering, vi kan foretage. Og folkeskolen er til for jer, så lad os stå sammen. Nu og i morgen. Sammen gør vi den endnu bedre, og det skal vi nok få politikerne til at forstå.

Tak for ordet.  

Pressedækning:

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close