Hvorfor er det så meget lettere at engagere sig i fodboldklubben?

Hvad skal der til, for at endnu flere forældre engagerer sig i børnenes skole?

Der er bred enighed om, at hvis vi skal gøre folkeskolen bedre for alle børn, skal det være lettere som forældre at engagere sig, men i virkeligheden er det ofte ikke helt så ligetil.

Som forældre har jeg oplevet forskellige tilgange til at få os forældre aktiveret fra skolens side, men også udbredt frustration over, at det er så svært at få forældrene til at være med. Det er afgørende, at ledelsen er imødekommende, men der er stadig rigtig meget, som vi kan gøre, når vi gerne vil tage større del i vores børns hverdag.

De seneste 6 måneder har jeg været rundt på mange skoler og set og et væld af kreative og nytænkende tilgange til forældresamarbejdet. Jeg har samlet nogle af eksemplerne nedenunder. Det er ikke en udtømmende og ej heller prioriteret liste over idéer, så hvis du har andre gode forslag, må du meget gerne dele dem ved at skrive et svar nederst.

1. Bliv forældreambassadør

Forældreforeningen Brug Folkeskolen i København har udviklet et koncept, hvor man kan hjælpe de forældre, hvis børn er på vej ind i folkeskolen. Det kan være i forbindelse med indskrivning, hvor man som forældre kan fortælle om egne børns skolegang – om, hvad der fungerer godt, og hvad der skal arbejdes med.

Det kan fx være på legepladsmøder, hvor man uformelt og sammen med børnene kan tage samtalen.

Eller som Dorte Andreas fra Skolelederforeningen udtalte til fyens.dk (Derfor vil skolefolk have flere elever i folkeskolen):

“Det er jo i mødregrupperne, at snakken om skoler begynder. De lokale skoler skal vise, hvad de kan og tidligt invitere forældrene indenfor”

2. Deltag i de etablerede råd og bestyrelser

Hvert 4. år er der valg til skolebestyrelsen. Her kan du blive en del af skolens demokratisk valgte ledelse og dermed forme principperne for skolens virke.

De fleste skoler har også SFO-råd, hvor man typisk vælges for 1 år ad gangen og i dialog med skolens pædagogiske ledelse skaber et bedre fritidstilbud for børnene.

I fritidsklubben er der et brugerråd, og her kan du være med, når dit barn går i klub.

Mobiltelefoner er et fx oplagt at få diskuteret lokalt, men der er selvfølgelig en række andre emner, som er vigtige i børnenes hverdag, og som det derfor giver mening at få talt om.

3. Fortæl om dit arbejde i klassen

Som forældre er vi skolens og børnenes forbindelse til verden udenfor. Flere forældre, har været inde i klassen og f.eks. fortælle om hvordan det er at være brandmand, læge, elektriker eller reklamemand.

I tæt samarbejde med klassens lærer og pædagoger kan der ofte findes gode muligheder for at lave noget afvekslende og meningsfyldt.

4. Skab kontakter til skolen – hjælp med at åbne dørene

Er du aktiv i håndboldklubben? Har du nøglerne til den lokale hal? Eller arbejder du hos den lokale cykelhandler?

I en travl hverdag på folkeskolen, kan det ofte være en hjælp for ledelsen at få åbnet døre til foreninger og blive sat i kontakt med lokale ildsjæle. Her kan dit bidrag helt konkret være at skabe en kontakt, som skolens ledelse eller medarbejdere selv arbejder videre med.

Håndværk kan åbne børnenes verden og vi kan som forældre også her hjælpe med at vise klassekammeraterne, at håndværk ikker er noget underligt gammeldags, men derimod et vigtigt job, der kan indeholde meget forskelligt.

5. Følg med i debatten om folkeskolen og deltag, når det giver mening

Folkeskolen er tydeligvis et skydetelt. Alle har en holdning, og der findes mange fordomme om skolevalg og rigets tilstand, når det kommer til folkeskolen.

Din lokale kommunalbestyrelse har regelmæssigt folkeskolen på programmet, og du kan som helt almindelig forældre altid blande dig i debatten. Læserbreve, høringssvar og foretræde for udvalget på Rådhuset er de traditionelle veje. Sociale medier spiller i dag naturligvis også en stor rolle, især Facebook, men også Twitter, hvis du har mod til vove dig derover.

6. Gør skolevejen mere sikker

Rådet for Sikker Trafik skrev i april 2018, at skolepatruljerne i stigende grad får fingeren. Her i starten af 2019 har Jyllands-Posten skrevet om politikontrol ved skolerne – forældrene er de værste.

Udover at bidrage til, at børnene kommer trygt i skole, kan du også bare give skolepatruljen et velfortjent skulderklap. Det er altid værdsat.

Skoledagen starter med forældrene. En november morgen delte vi rundstykker ud på Samsøgade Skole for at påskønne en sikker skolevej

På Samsøgades Skole har vi fx delt rundstykker ud en morgen for at opmuntre til sikker skolevej i Midtbyen og anerkende dem, der står tidligt op for at gøre det godt.

Det betyder rigtig meget, at vi får børnene i skole og startet dagen på en god måde. Uanset om det er på cykel, gåben eller bil, kan vi sætte et godt eksempel og vise, at vi passer på hinanden i hverdagen. 

Vi har brug for alle forældre!

I dag stopper forældrenes rolle alt for ofte ved kagebagning eller brok over uhumske toiletter. Jeg håber, at ovenstående kan bidrage til inspiration til din lokale folkeskole

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close