Nej betyder nej. Et nyt syn på afvisninger

Boganmeldelse af: Det kreative nej af Lene Tanggaard.
Udkom på Akademisk Forlag d. 27. maj 2020

Fejl er mere spændende end succes. Sådan har mantraet været blandt iværksættere og generelt på mange arbejdspladser de seneste år. Blær er godt, men det er især bøvlet som skal frem, fordi det kan vi andre lære mere af. 

Ifølge Lene Tanggaard var hun på vej ned ad samme spor og ville egentlig skrive en bog om fejl, indtil hun blev hjulpet på sporet af afvisninger. Som hun kompetent og behageligt redegør for i bogen med anekdoter, nye eksempler og frisk forskning, så er fejl egentlig mindre interessante. Det er afvisningerne der virkelig rykker, både for dem der afviser og dem der bliver afvist. 

Selvom det er en lille bog på 157 sider, så er det imponerende, som Lene Tanggaard komme rundt om de forskellige perspektiver på afvisninger. Du får et par tips til at give afvisninger og et par gode råd til at håndtere afvisninger, men du får egentlig meget mere baggrund om emnet. Afvisninger kan være en bekræftelse og yderst motiverende. Jeg nød især at læse om når anerkendende ledelse går for langt, om afvisninger i skolen, om lærerne, og om de robuste børn. 

70-20-10 modellen hæftede jeg mig ved. Det er en amerikansk model af Eichinger og Lombardo, som kort fortalt går ud på, at den optimale læringsratio for gode ledere er 70% læring på arbejdspladsen, 20 % læring gennem sociale relationer og 10 % læring gennem formel uddannelse. 

Som Lene skriver, så er der ikke meget klarhed over hvordan de 70% af tiden skal varetages, ledes og systematiseres. Dog pointerer hun, at hvis der er en frygt for at blive afvist eller set som værende uprofessionel, så kan det føre til problemer. Hun fremhæver som et positivt eksempel Ebeltoft virksomheden Kvadrat, hvor nye medarbejder indskoles på en effektiv måde med fokus på vigtige relationer og skabelse af en læringskultur fra starten. 

Med mit eksemplar af bogen på Løves Bog & Vin

Der er mere som kunne komme med i et fremtidigt oplag. Hvad med ligestillingsdebatten, som i sin natur er fyldt med afvisninger? Hvad med forholdet generelt mellem diskrimination og afvisninger? Danmark som købmandsnation betyder også, at vi har et historisk arvegods udi den værdifulde kunst at undgå afvisninger i salg og handelsrelationer, men måske er noget af det gået tabt for nutiden?

Efter at have læst bogen, er jeg villig til at give Lene ret. Afvisninger er et spændende område. Personligt har jeg det med afvisninger som med højder. Bryder mig egentlig ikke særligt meget om det, men der er noget dragende over at komme op, og søge grænserne, og som Lene rigtigt skriver i sin nye bog, så kan afvisninger også åbne drivkraft og nye døre. 

PS: 
En af de mest spændende afvisninger, som jeg kender til, og som ikke er nævnt i bogen er de 2 gange Tim Berners-Lee som ung forsker på CERN i slutningen af 80’erne præsenterede idéen til World Wide Web. Han fik den afvist af chefen to gange, men gik alligevel videre med udviklingen. Her var 3. gang virkelig lykkens gang og afvisningerne førte til, at idéen blev forfinet, ét samarbejde med en anden og ældre forsker blev etableret og til sidst blev det godkendt. Med godkendelsen i hus, blev det vi idag kender som infrastrukturen bag hjemmesider, Facebook med mere udviklet. Wikipedia har historien: History of the World Wide Web

PPS: 
Hvis du alligevel er interesseret i at læse om fejl, så kan jeg anbefale Wrongology af Kathryn Schulz. Hun var med på Aarhus Festuge i 2011. Læs anmeldelsen i Guardian – Being Wrong: Adventures in the Margin of Error by Kathryn Schulz

Lær mere om afvisninger

Grundet corona, afholder vi en forsinket bogreception d. 3. juni 2021. Her kan du møde Lene og stille spørgsmål til emnet. Sæt kryds i kalenderen!

Politiken har interviewet Lene om bogen – læs Professor i psykologi: Alle mennesker bliver afvist. Vi skal lære at leve med det

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close