I Tyskland føler jeg mig dansk. I Danmark føler jeg mig tysk

Identitet er dynamisk, individuelt og kompliceret. Det stod klart endnu engang, da Sophie Hoffmann sagde det så tydeligt med ovenstående citat på dagens bogreception på Book1 i Aarhus.

Sophie Hoffmann er blandt de 15 unge som er portrætteret i bogen og fortalte om, hvordan det var at vokse op som en del af det danske mindretal i Tyskland

Jeg har selv boet i både USA og Tyskland, og så også flere år i Sønderjylland. Dermed har jeg haft fornøjelsen af at få en del danske og udenlandske venner med blandet baggrund og har haft flere samtaler om hvad det egentlig betyder at være dansk.

Det gjorde mig derfor meget glad, da Grænseforeningen med Malene Fenger-Grøndahl som forfatter og Maya Bram som projektleder udgav en bog med fokus på at danskerne findes i mange modeller.

Bogen hedder Danskerne findes i mange modeller og her finder du profiler af 15 unge med såkaldt bindestregsidentitet, f.eks. dansk-tysk eller dansk-russisk.

Til bogreception i dag på Book1 deltog dansk-tyske Sophie Hoffmann og dansk-russiske Liza Wagner med gode oplæg, hvor de delte deres tanker om hvad det betyder at være dansk.

Spørgsmålet om danskhed og identitet kan være følsomt og modsætningsfyldt, men også berigende. Uanset om man som dansk-vietnamesiske Hong og dansk-chilenske Natascha er født i Danmark, eller man som dansk-syrisk-kurdiske Berivan og dansk-polsk-estisk-franske Etienne er kommet hertil som teenager, kan spørgsmålet om danskhed og identitet være følsomt og modsætningsfyldt, men også berigende.

Uddannelsesbladet gav bogen en flot anmeldelse med bl.a. følgende ord:

“Den ulidelige Dem-og-Os debat, som har haft alt for gode vilkår de sidste 10-20 år, har selvsagt ikke gjort det nemmere for disse unge, hvoraf flere har oplevet varianter af ”hvorfor tager du så ikke bare-hjem”-retorikken.

Denne modvind til trods er det lykkedes forfatter Malene Fenger-Grøndahl at finde 15 unge, som har en beundringsværdig positiv og netop balanceret holdning til en identitet, som er funderet eller afrundet af noget ”andet” end det, vi (i øvrigt upræcist og uenigt) kalder dansk.”

Hvis du interesserer dig for dansk kultur og ‘det at være dansk’, så er bogen værd at læse.

Fra venstre: Dansk-russiske Liza, Janus og dansk-tyske Sophie. Derudover deltog også Anders som er adopteret fra Sri Lanka og Anett som er dansk-svensk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close