En gammel sag på Søndervangskolen må ikke få os til at glemme det vigtige

Søndervangskolen i Aarhus har i den seneste tid været under massiv bevågenhed grundet anklager om snyd med afgangsprøver. Selvom skolen er under tilsyn, og der er varslet en nærmere undersøgelse af anklagerne, har det ikke afholdt mediefolk, meningsdannere og politikere fra at udtrykke grænseløs indignation og kræve konsekvenser for skolens ledelse. Det er sågar blevet foreslået, at der nu skal indledes en klapjagt på folkeskoler med tosprogede elever, for at få afklaret, om der også her bliver snydt.

Billede fra Elev Review på Søndervangskolen, som jeg fik lov at være med til i 2019

Der er stort fokus på at få placeret ansvar og afmålt sanktioner, men tilsvarende manglende blik for de massive udfordringer, som skoler med mange tosprogede elever står overfor.

Opgaven er en anden som lærer eller pædagog, når du har mange børn, der ikke er opvokset med Bamses Billedbog, flag i lagkagen til fødselsdagen eller de andre danske traditioner. Med mange børn der ikke har et godt dansk, kræver det ekstra meget arbejde med fagligheden. Og på disse skoler er der ofte hverken mange hjem med forældre, der kan hjælpe med lektierne og sjældent en stærk skolebestyrelse med ressourcestærke forældre, som kan engagere sig i debatten, skrive høringssvar og bedrive lokal lobbyisme.

Skal vi lade som ingenting og pege fingre, kræve konsekvenser for ledere, lærere og pædagoger, så de ikke tør begå fejl?

Eller har vi modet til at dykke ned i substansen og tale om, hvordan vi bedst muligt hjælper vores tosprogede elever, så også de kan få en god start i livet? Tankevækkende at Søndervangsskolen også er en af de skoler med allerfærrest vikarer og samtidig en af dem som henviser færrest børn til specialskoler.

For det er ikke børnenes skyld, når det politiske stormvejr bryder ud, og folk har brug for at markere deres standpunkter. Der tales så ofte om “ghettobørn” og “ghettoskoler”, og det er i min optik en upassende retorik, men for andre tydeligvis en meget belejlig kategorisering. Så kan vi pakke udfordringerne ned i den kasse, og flytte rundt på dem.

Lad os i stedet åbne kassen med udfordringer og arbejde konstruktivt. De er også aarhusianere, som har ret til en god hverdag.

For mig at se, kan vi aldrig løse problemerne uden forældrene. Vi er nødt til at tænke i løsninger, der involverer dem. Vi skal stille krav, men vi skal også skabe dialog.

Vi skal også gøre det lettere at være god en skoleleder, en god lærer, og en god pædagog i folkeskolen.

Her har vi en del der kan gøres bedre, og i disse dage hvor bølgerne går højt i Aarhus kommune, synes jeg især, at de ansatte fortjener anerkendelse og dyb respekt for at løfte en stor og vigtig opgave.

Læs mere om sagen, opdelte skoler og folkeskolen i udsatte boligområder

Den aktuelle sag startede i Politiken med denne artikel den 28. september: »Alle vidste det«: Succesrig skole anklages for fusk med afgangsprøver.

Allerede dagen efter var Undervisningsministeren og andre fra Folketinget på banen med en reaktion, som Politiken også dækkede: Partier kræver svar om eksamenssnyd: Jeg tænker, at det bare har været fup og fidus.

Siden da har sagen fået massiv dækning i alt fra Deadline på DR til de lokale aviser.

Jeg har besøgt skoleleder Rani Hørlyck og Søndervangsskolen flere gange. Senest i februar hvor jeg skrev om en skole for alle.

Tilbage i 2018 var jeg med på en Politisk Salon i København i 2018 med fokus på at undgå opdelte skoler.

Aarhus har desværre stadig en busordning, selvom flere har fastslået, at den ikke løser problemet. Hvis vi skal sikre mangfoldige skoler med stor forældreopbakning skal der noget andet til. Læs denne fra 2019: Busbørn løser ikke problemet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close