Sejrens glæde er kort

Nu kommer Google forhåbentlig ud af skoletasken i hele Danmark, og det er jeg rigtig glad for, men det bliver altså bøvlet.

Måske har du allerede læst nyheden om, at Helsingør Kommune har fået besked fra Datatilsynet om, at det er slut med de ellers populære og billige Chromebooks. Nyheden har været på vej i flere måneder, så selvom Politiken skriver om det her midt i sommerferien, kan ingen være overrasket over, at Datatilsynet vender tommelfingeren nedad.

Hvorfor er det vigtigt? Kald mig gerne privatlivsfundamentalist, men som Lotte Folke fra DR Deadline skrev:


“Google overvåger altså børnene udover det lovlige, hensigtsmæssige eller for den sags skyld etiske.”

Helt lokalt og som forældre, kan dataetik godt virke som et langhåret emne til et forældremøde eller skolebestyrelsesmøde. For mig handler det her også om børnenes rettigheder, trivsel og om hvor meget af vores folkeskole skal være digital.

Nu kom jeg ikke i byrådet i første forsøg, men det her var en af mine mærkesager, og man kan altså godt gøre en forskel, selvom man ikke sidder ved det fine bord i Rådhuset. Jeg har været engageret i denne sag siden Aarhus desværre valgte Chromebooks tilbage i 2019.

Jeg har aldrig synes, at det var en god idé, at undervisningen i folkeskolen blev lagt i armene på Google og de billige Chromebooks. Heller ikke da Aarhus Kommune i 2019 brugte 50 millioner på at indkøbe over 20.000 styks til alle elever i folkeskolen.

Her var jeg til foretræde på rådhuset og anbefalede bl.a.:

  • Det undersøges grundigt, hvordan børnenes privatliv og data beskyttes bedst muligt. Data-etik og sikkerhed er vigtigt, især når det kommer til mindreårige. I fx Hessen i Tyskland har de et forbud mod Google Docs grundet bekymringer og manglende garantier mht. dataetik. Vi bør lytte til disse erfaringer og ikke kun til tech-giganterne
  • En kritisk tilgang til digitalisering af folkeskolen i Aarhus og IT’s bidrag til læring og trivsel

Jeg har også advaret om Chromebooks i en kronik i Altinget i 2020, hvor jeg kaldte det en bombe under folkeskolen og et halvhjertet projekt pakket ind i et ønske om lighed.

Naturligvis har Chromebooks været populære, især under pandemien, hvor det stod på hjemmeskole, men det ændrer ikke på, at børnenes privatliv og data skal beskyttes bedst
muligt.

Om Apple eller Microsoft er meget bedre, må eksperter vurdere. Nu og her glæder jeg mig over, at børnene i folkets skole ikke længere skal fodre Google med data, og håber at det kommer til at gælde i hele Danmark og ikke kun Helsingør.

Hvis det står til mig, starter vi nu med at drømme om noget andet, nemlig ordentlige løsninger skabt i fællesskab. Løsninger, hvor vi ikke kun skeler til veletablerede techgiganter, og hvor vi investerer mere i børnenes kundskaber og ekstra uddannelse til lærerne end i overflødig elektronik.

Her og nu, må vi finde en løsning. Jeg håber det bliver en rimelig udfasning af Chromebooks, så vi kan give de enkelte skoler tid til at omstille sig. Spørgsmålet bør ikke være, om vi kan finde en eller anden kattelem til at beholde Chromebooks, men hvordan vi skaber en folkeskole, hvor alle kan have tillid til, at børnenes data ikke misbruges.

For at citere Niels Jakob Pasgaard:

“Jeg håber, mange skoler vil udnytte det aktuelle momentum og satse mere på det analoge, både i form af bøger, blyanter og de fysiske fællesskaber.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close