Chromebooks er en tikkende bombe under folkeskolen

“Havde det stået til mig, havde vi turde drømme om noget andet, nemlig ordentlige løsninger skabt i fællesskab. Løsninger, hvor vi ikke kun skeler til veletablerede techgiganter, og hvor vi investerer mere i børnenes kundskaber og ekstra uddannelse til lærerne end i overflødig elektronik.”

Sådan skriver jeg et debatindlæg i dag i Altinget om de i alt 23.000 spritnye Chromebooks, der lige efter sommerferien står klar i aarhusianske klasselokaler til små og store elever.

Et debatindlæg, hvor jeg fortæller hvorfor de nye digitale enheder langt fra er en gave til skolebørn i Aarhus og omegn, ja, eller for den sags skyld resten af Danmark og hvordan Aarhus Kommune desværre løber fra målsætningen om bæredygtig udvikling og social ansvarlighed.

Er du nysgerrig? Så læs mere på Altinget: Forældre: Google-computere er en tikkende bombe under folkeskolen

Jeg har tidligere skrevet om emnet:

Altinget har haft 2 artikler om problemstillingen:

Et par yderligere detaljer og lidt baggrund:

Hvad kunne være gjort anderledes? Tilbage i september 2019 deltog jeg i et foretræde for Børn & Unge udvalget i Aarhus Kommune og kom med følgende 5 anbefalinger

  • det overvejes at starte på udvalgte årgange, fx 2. – 3. årgang som klasse
    computere og 7. – 8. klasse, hvor den skulle kunne tages med hjem. Så har vi har bedre mulighed for at lære undervejs og tilpasse os. Det virker mere ansvarligt at starte et så stort indkøb i små bidder, så der kan evalueres undervejs og følges op på succeskriterier.
  • der gives plads til lokal frihed og lokale løsninger, fx iPad på de skoler, hvor det ønskes eller at de unge i 9. klasse må bruge eget udstyr. Folkeskolen er i forvejen overstyret nok. Det må også forventes, at flere børn, især i de ældre årgange, har deres eget foretrukne IT-udstyr.
  • det undersøges grundigt, hvordan børnenes privatliv og data beskyttes bedst muligt. Data-etik og sikkerhed er vigtigt, især når det kommer til mindreårige. I fx Hessen i Tyskland har de et forbud mod Google Docs grundet bekymringer og manglende garantier mht. dataetik. Vi bør lytte til disse erfaringer og ikke kun til tech-giganterne. Derudover anklages Google i øjeblikket i Bruxelles for at overtræde lovgivning. Hvordan stilles vi, hvis Google taber sagen?
  • der gennemføres udbud om hardware, hvor Chromebook er en mulighed, men ikke et krav. Dette for at sikre den samlet set bedst mulige løsning og samtidig understøtte kommunens indkøbspolitik med fokus på at fremme bæredygtig udvikling og social ansvarlighed.
  • der laves en ordentlig og inddragende proces med henblik på en kritisk tilgang til digitalisering af folkeskolen i Aarhus og IT’s bidrag til læring og trivsel.

Du kan læse hele vores notat fra foretrædet om 1:1 strategi for elevudstyr på skolerne.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til Chromebooks i folkeskolen, så skriv gerne et svar nedenfor.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close