“Havde det stået til mig, havde vi turde drømme om noget andet, nemlig ordentlige løsninger skabt i fællesskab. Løsninger, hvor vi ikke kun skeler til veletablerede techgiganter, og hvor vi investerer mere i børnenes kundskaber og ekstra uddannelse til lærerne end i overflødig elektronik.”
Sådan skriver jeg et debatindlæg i dag i Altinget om de i alt 23.000 spritnye Chromebooks, der lige efter sommerferien står klar i aarhusianske klasselokaler til små og store elever.
Et debatindlæg, hvor jeg fortæller hvorfor de nye digitale enheder langt fra er en gave til skolebørn i Aarhus og omegn, ja, eller for den sags skyld resten af Danmark og hvordan Aarhus Kommune desværre løber fra målsætningen om bæredygtig udvikling og social ansvarlighed.
Er du nysgerrig? Så læs mere på Altinget: Forældre: Google-computere er en tikkende bombe under folkeskolen
Jeg har tidligere skrevet om emnet:
- Har vi en god aftale med Google? – en tråd på Twitter om aftalen mellem Aarhus Kommune og Google. Bemærk af aftalen ikke dækker Youtube! (13. november 2019)
- Bliver Aarhus endnu en Chromebook fiasko inden for skoleverdenen? – hvor en baggrundsartikel i JP Århus der satte fokus på indkøbet (9. november 2019)
Altinget har haft 2 artikler om problemstillingen:
- Forsker: Googles indtog i folkeskolen er et problem for børns rettigheder (10. september 2019)
- Kommune til kritisk forsker: Vi passer på data og børns rettigheder (12. september 2019)
Et par yderligere detaljer og lidt baggrund:
- Data gemmes i op til 10 år – da kommunen blev spurgt: “Hvor lang tid gemmer I elevernes data?” kom følgende svar: “Sletningen sker senest 10 år efter eleverne har forladt skolen.”
- Både en skolechef og skoleleder udtalte til Skoleliv i marts 2020: Skolechef og skoleleder: Google leverer det bedste produkt til skolen
- Læseværdig kronik i dagbladet Information i oktober 2019: 23.000 folkeskoleelever risikerer at blive ofre for omfattende dataindsamling
- Jyllands-Posten havde en artikel i oktober 2019 med titlen: Aarhus Kommune køber 23.000 computere af Google. Men hvad med børnenes rettigheder?
Hvad kunne være gjort anderledes? Tilbage i september 2019 deltog jeg i et foretræde for Børn & Unge udvalget i Aarhus Kommune og kom med følgende 5 anbefalinger
- det overvejes at starte på udvalgte årgange, fx 2. – 3. årgang som klasse
computere og 7. – 8. klasse, hvor den skulle kunne tages med hjem. Så har vi har bedre mulighed for at lære undervejs og tilpasse os. Det virker mere ansvarligt at starte et så stort indkøb i små bidder, så der kan evalueres undervejs og følges op på succeskriterier. - der gives plads til lokal frihed og lokale løsninger, fx iPad på de skoler, hvor det ønskes eller at de unge i 9. klasse må bruge eget udstyr. Folkeskolen er i forvejen overstyret nok. Det må også forventes, at flere børn, især i de ældre årgange, har deres eget foretrukne IT-udstyr.
- det undersøges grundigt, hvordan børnenes privatliv og data beskyttes bedst muligt. Data-etik og sikkerhed er vigtigt, især når det kommer til mindreårige. I fx Hessen i Tyskland har de et forbud mod Google Docs grundet bekymringer og manglende garantier mht. dataetik. Vi bør lytte til disse erfaringer og ikke kun til tech-giganterne. Derudover anklages Google i øjeblikket i Bruxelles for at overtræde lovgivning. Hvordan stilles vi, hvis Google taber sagen?
- der gennemføres udbud om hardware, hvor Chromebook er en mulighed, men ikke et krav. Dette for at sikre den samlet set bedst mulige løsning og samtidig understøtte kommunens indkøbspolitik med fokus på at fremme bæredygtig udvikling og social ansvarlighed.
- der laves en ordentlig og inddragende proces med henblik på en kritisk tilgang til digitalisering af folkeskolen i Aarhus og IT’s bidrag til læring og trivsel.
Du kan læse hele vores notat fra foretrædet om 1:1 strategi for elevudstyr på skolerne.
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til Chromebooks i folkeskolen, så skriv gerne et svar nedenfor.