Flere fravælger folkeskolen i Aarhus

Så kom de nyeste tal for hvor mange der vælger folkeskolen og hvor mange der vælger fri- eller privatskoler, og de viser desværre igen tilbagegang for folkeskolen i Aarhus.

Citat fra artikel i Jyllands-Posten

En marginal stigning i den såkaldte privatskoleandel fra 14,7% til 14,9%, men nu vælger de fleste jo skole i et 10-årigt perspektiv og i 2009 var andelen der valgte privatskoler kun 13,5%.

Mens skolerådmand Thomas Medom sidste år jublede da tallet marginalt gik den anden retning, så blev det i år til en pressemeddelelse, hvor der i stedet blev zoomet ind på den mere nørdede elevvandring.

Heldigvis gennemskuede de spinøvelsen på Jyllands-Posten, hvor de dækkede udviklingen under overskriften: Andelen af aarhusianske privatskoleelever stiger.

Her opfordrede jeg på vegne af foreningen Forældrestemmen til at lytte mere til lærerne og blev citeret for:

»[Lærerne] har i det forgangne år sagt, at vi skulle stoppe med nationale tests, og at vi skulle vente med Aula, men der bliver tromlet videre. De advarer også mod negative virkninger af inklusionen, stigende sygefravær og mange vikartimer, men ingen lytter. Man kunne ikke forestille sig, at lægerne blev underløbet på den måde i vores sundhedssektor,« mener Janus Boye.

Min korte analyse er:

  • Folkeskolen er stadig god, men lider under for mange vikarer, stigende problemer med vold og desværre også stigende sygefravær blandt de ansatte.
  • Der er generelt brug for mere støtte til de børn som har det svært.
  • Der er langt fra gode intentioner på Rådhuset og Christiansborg til lokale og nødvendige forbedringer på skolerne. Indeklimaet er ikke egnet for børn på alt for mange skoler.
  • Langt de fleste privat- og friskoler i Aarhus har lange ventelister og tilmed er prisforskellen ganske lille hvis man sammenligner med kommunal SFO.

Svaret er at bevare den lokale folkeskole i en styrket udgave, hvor forældre og medarbejdere har retten til at indrette skolen til de lokale behov.

Hvis man kigger rundt i landet, er Aarhus fortsat godt med. Her % tal for skoleåret 18/19 i andre kommuner ifølge uddannelsesstatistik.dk:

  • Bornholm: 59,3
  • Holbæk: 65,1
  • København: 70,6
  • Odense; 74,3
  • Randers: 71,2
  • Aalborg: 82,9

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close