En gladere skolestart for alle

Mange børn vil i sommerens løb glæde sig til første skoledag. Det er ikke svært at forstå. Men der er også dem, der vil opleve, at de bliver sendt for tidligt afsted.

I dag er det skolelederen, der bestemmer om dit og mit barn er klar til overgangen fra børnehave til folkeskole. Det er blevet sværere, at få første skoledag udsat. Også selvom vores børn slet ikke er klar.

Det er ikke godt for børnene.

I Randers besluttede de imidlertid tilbage i 2018, at det skal være forældrene selv, der bestemmer. Derfor investerede de én million i det, som de formulerer det, “at skabe gode forudsætninger for børn, der måske får udsat skolestart.” Og det virker!

Selv er jeg ikke tvivl om, at det ville betyde meget for forældrene i resten af Danmark, hvis også de fik mulighed for at udskyde børnenes skolestart. Som det jo typisk er med det, vi har sammen, er det tillid og samarbejdet, der gør en forskel.

Der er mere vi kan lære fra Randers. Har delt et par udpluk nedenfor og nederst kan du læse nærmere om udsat skolestart, som er et emne der kommer op igen og igen.

Mere godt fra skolerne i Randers

Forældre har også frit skolevalg, og de lokale skoleledere må ikke sige nej tak til børn, som det f.eks. sker i Aarhus, når klasser er fyldt op. Her løser man det.

På mit besøg i Randers i februar, talte vi om arbejdet med forældreengagement, og deres fokus på indeklimaet, der hvor børnene opholder sig i rigtig mange timer. Det havde de netop prioriteret i forbindelse med 100 millioner ekstra til folkeskolen i Randers.

På mit møde med Lise-Lotte Leervad fra byrådet, delte hun overvejelser om, at mere fleksible rammer om ferie måske kunne være det næste? Så forældre ikke skal have dårlig samvittighed over at holde vinterferie før eller efter uge 7.

I Randers har man forstået, at det er forældrene, der kender deres børn bedst – og ved, hvornår de er klar til at starte i skole. I februar besøgte jeg Randers og talte bl.a. med Lise-Lotte Leervad Larsen (Socialdemokratiet) som sidder i Randers Byråd og er medlem af Børne- og familieudvalget.

På samme besøg mødtes jeg også med skolechef Jesper Kousholt, som fortalte om, at Randers i 2019 blev kåret til årets elevvenlige kommune.

Jeg hæftede mig også ved, hvor hurtigt de fører idéer ud i livet. Hvordan de arbejder aktivt med forældrenes forventninger og en forholdsvis slank administration.
Spændende tanker om bevægelse i skolen og en åben tilgang til samarbejdet – også med de mindre typiske aktører i folkeskolen.

Fra besøg i Randers i februar, hvor skolechef Jesper Kousholt delte ud af sine erfaringer.

Mere om skolestart og skoleudsættelse

Hvordan er det så gået med beslutningen i Randers om at forældre selv må bestemme? Det kan du læse om i denne nyhed fra februar 2020: Skoleudsættelse er forældrenes valg og det virker.

Du kan også læse nærmere om den oprindelige beslutning i referat fra Børne- og familieudvalget 21. marts 2018.

Nye Borgerliges forslag om at give forældre retten til at udskyde deres børns skolestart er netop blevet nedstemt i Folketinget. Læs: Folketinget forkaster forslag om ret til sen skolestart.

I starten af juni var der to relevante artikler om problemstillingen:

Skal vi ikke bare gøre som i Randers og lade forældrene bestemme? Uanset om du er enig, så skriv gerne et svar nedenunder og del din holdning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close