Jeg kommer ikke så tit i Aarhus bydelen Gellerup, men hver gang jeg er der, tager jeg klogere derfra.
Her i weekenden var vi en lille gruppe der besøgte Anett Sällsäter Christiansen og Gellerup og brugte et par timer på at blive klogere. Først besøgte vi det ukuelige Gellerup Museum, der vidner om bydelens historie som attraktiv bydel for arbejderklassen og middelklassen, inden vi var på rundvisning i en bydel i forandring.

Gellerup Museum er iøvrigt også det højest beliggende museum i Danmark, og er drevet af ildsjæle, der ønsker at formidle historien om bydelens fortid, nutid og et kig ind i fremtiden. Det er et museum, der klarer sig for 0,- kr. i offentlig støtte og udelukkende lever på boligforeningernes nåde og frivillige hænder.

Tankevækkende når man tænker på, hvor meget området fylder i medierne, hvor meget der er investeret i fornyelse, nedrivning og helhedsplan. Alt sammen noget, der skal skabe en ny bydel.
Jeg oplevede et fint lille museum med god formidling. Her var Gellerup reflekteret og historier om kamp for fællesskabet, beboerdemokrati og lokalt engagement blev fortalt – noget af alt det, der også skaber en god by.

Bestemt et besøg værd for alle som gerne vil blive klogere på, hvordan vi kan omdanne vores byer og som gerne vil have flere nuancer i debatten om udsatte boligområder.


Lær mere om Gellerup Museum
Museet har været lukningstruet flere gange.
- I 2018 skrev Jyllands-Posten: Gellerup Museum er lukket
- I maj 2020 skrev Vores Brabrand: Usikker fremtid for Danmarks højeste museum
Tilbage i 2014 var der en fin omtale af museet på Gellerup.nu: Gellerup Museum er rum til fortælling
Og i 2013 kom TV2 Østjylland forbi og lavede en udsendelse på 27 minutter: ‘Mennesker & Mosefund’ besøger det lille museum.