Anmeldelse: Hvad bagagerummet er fyldt med

Jeg er venlig nok, men tal ikke til mig

Vi har som samfund svært ved at tale om ensomhed, og desværre er der rigtig mange, der er ensomme, både unge og gamle. Derfor er jeg rigtig glad for, at Svend Aage Petersen tager emnet op i hans nye bog novellesamlingen Bagagerum.

I novellen Månen over Bangsbo hører vi om en ældre succesfuld forfatter, og i stil med de andre historier i novellesamlingen fylder karakternes dialog med sig selv en hel del. I dette tilfælde er den ældre forfatter ramt af en form for depression, har ikke den store appetit på at tale med andre mennesker og trænger tydeligvis til et afbræk fra hverdagen i hektiske København. 

Med min kopi af Bagagerum på Bassin 7 i Aarhus

Selvom ensomhed er det store fællestræk i den velskrevne novellesamling, forstår Svend Aage Petersen med underspillet snilde at bruge humor undervejs. Både når karakternerne taler med sig selv eller i dialogen med hinanden. Da forfatteren i Månen over Bangsbo, er undervejs på rekreation på Læsø, er der f.eks. denne godbid: 

“Han stirrede ud i mørket – solen var for længst gået ned – og håbede, at kaptajnen ikke kunne finde vej og endte med at lægge til i Nyhavn.”

Novellerne er forskellige i længde og kan læses i vilkårlig rækkefølge. Du skal dog helt om til de sidste tre noveller for at finde noget om corona. Her bidrager Svend Aage Petersen med en kort læsevejledning eller nærmest en advarsel til dem som ikke orker at læse om pandemien. Alle de andre noveller tager fat i ensomhed fra andre vinkler, og oftest med et passende persongalleri. Ensomheden viser sig på forskellig vis. 

Den længste novelle har samme navn som samlingen, nemlig Bagagerum. Her mødes flere skæbner, inklusive en tysk familie, som er på vej op gennem Jylland med retning mod Legoland. Under et stort regnvejr beslutter de sig for at stoppe på en rasteplads for at holde et hvil. Mens regnen siler ned, er de alle godt i ly på tankstationen, da de finder ud af, at de desværre har glemt pusletasken med babymad i bilen. Inden det ældste barn, en teenager, får hadeopgaven med at løbe ud i regnen for at hente pusletasken udspiller der sig følgende korte dialog mellem forældrene:

“Tror du, at vi kan købe noget her?” spørger faren.

Ursula stirrede på ham. Med en sarkasme, som kun trætte forældre synes i stand til, svarede hun: “Du kan jo købe an halv grillkylling til ham!”

Naturligvis køber de ikke en grillkylling til en baby, og så sker der ellers noget på teenagerens tur ud i regnen, som gør at historien tager en drejning. 

Novellerne er hver for sig gode, og jeg vil udover de allerede to nævnte noveller også fremhæve Diego, som handler om et barn med en usynlig ven, og så Tre sekunder, som handler om ensomhed set fra et yngre menneske, der er er faret godt og grundig vild i livet. 

Jeg husker selv, da jeg gik ud af folkeskolen og vi talte om at have fået fyldt rygsækken op med kompetencer og viden, som vi kunne bruge og tage med videre. Jeg husker følelsen af glæde, vi kunne det hele og så blev vi ellers spredt for alle vinde. Bagagerum er skrevet af en dygtig forfatter med en hel del livserfaring, hvor der er mere plads i en lille rygsæk, og så er blikket også rettet mod vores medmennesker på alle lag af samfundet. Det gør bogen særdeles læseværdig og den får en varm anbefaling her fra.

Svend Aage Petersen: ”Bagagerum”. Forlaget Mellemgaard. 318 sider. ER UDKOMMET.

Efter vores bogreception på Bassin 7. Forfatterens søster er flankeret af Svend Aage og mig

Svend Aage Petersens debut som forfatter var tilbage i 2019 med Man kan hvad man vil – en velskrevet historiefortælling om Petersen fra Næstved der klarede sig på trods.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close