Midtbyklubben – når engagementet slår regnearkene

Midtbyklubben i Aarhus er en fritids- og ungdomsklub for børn og unge i Aarhus, hvor de kan komme efter skoletid og om aftenen. Det er unikke, skæve lokaler på Nørre Alle, som børnene virkelig har fået lov til at sætte deres præg på.

Tilbage i maj 2016 opdagede lokale forældre, at Midtbyklubben skulle flytte ud af dens egne lokaler og ind på den lokale skole (Samsøgades Skole). Byrådet havde besluttet, at alle klubber skulle flyttes ind på skolerne. Lokalt opdagede vi det først langt nede i et bilag til et høringssvar.

Efter flere års pres fra forældre, elever, lokalråd og andre gode kræfter, lykkedes det så i forbindelse med kommunens budgetforlig 2019 at omgøre beslutningen, så Midtbyklubben kan blive på Nørre Allé.

Her følger historien om, hvordan det lykkedes at redde den lokale fritids- og ungdomsklub. En lang og ihærdig kamp med støtte fra forældre, elever og andre gode kræfter, der viste, at det nytter at engagere sig i børnenes institutioner – også efter børnene er blevet “store”.

Forhåbentlig kan historien om Midtbyklubben bruges til inspiration for andre klubber og andre byer, hvor de gode fritidsmiljøer desværre også kan komme under pres, hvis politikerne skeler mere til regnearkene end til børnene.

Overordnet var byrådets rationale, at det ville være billigere at drive klubben, hvis den skulle bruge de samme lokaler som skolens. At det til gengæld også være langt mindre sjovt for børnene, når deres fritidsklub ligger det samme sted, som de bliver undervist i fysik, var umiddelbart ikke en del af overvejelserne.

Historien om Midtbyklubben viser, at der er behov for at tænke sig om en ekstra gang inden veletablerede fritids-og ungemiljøer nedlægges eller flyttes. Mere bestemt er der behov for, at politikerne sætter sig ind i børnenes hverdag, før de skærer ned på vigtige elementer i den.

Sammen står vi stærkt

Så snart vi fandt ud af, at Midtbyklubben stod til at flytte ind på den lokale folkeskole, startede vi et tæt samarbejde mellem klubbens brugerråd og skolebestyrelsen, godt hjulpet på vej af andre stærke kræfter.

Her skal især nævnes Mette Bach Larsen fra Århus Forældreorganisation og Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd. Med deres indsigt i forvaltningsarbejde, springende punkter fra tidligere politiske aftaler og et velforankret lokalt netværk var de uundværlige for kampen. Børnene var også engagerede i arbejdet, og de kom på banen både lokalt, via Børn- og Ungebyrådet, og via deres repræsentanter i Ung i Aarhus bestyrelsen. Sammen med det første høringssvar, indsamlede vi over 100 underskrifter, men Midtbyklubbens fremtid så stadig sort ud.

Det hører med til historien, at tanken om at flytte klubben ind på skolen desværre ikke var helt ny i 2016. Idéen havde tidligere været luftet, og Mette Bach Larsen havde som skolens SFO formand været med til møder, hvor det handlede om at klubber skulle flyttes ind på de skoler, hvor det gav mening lokalt.

Uformelle besøg af politikerne

I en stor kommune som Aarhus, kan der godt være langt fra Rådhuset til den lokale klub. Det blev hurtigt tydeligt, at Midtbyklubben ikke var så kendt blandt byrådspolitikerne, så vi inviterede dem på besøg. Især den lokale klubleder var flink til at vise rundt, og sammen mødtes vi med repræsentanter for flere partier enkeltvis.

Altid i en konstruktiv tone, hvor alle var optagede af at forsøge at finde en god løsning. Stort set alle partier i byrådet har været på besøg i Midtbyklubben. Udover en fascination af de gode rammer og den udfoldelse, de danner rammen om, kom der også uformelle tips til, hvordan vi kunne fortsætte vores kamp.

Politikerne havde næsten alle sammen stor sympati for projektet.

Lokalpresse og sociale medier

Sagen om Midtbyklubben viser, at omtale i medierne er afgørende, når vi kæmper for børnene. Jyllands-Posten skrev om sagen første gang den 12. maj 2016 i en fin artikel: Skole: Nu gik det lige så godt.

Her et udpluk af omtalen, som også viser en kombination af læserbreve, redaktionel omtale og forskellige stemmer, der arbejdede for klubben:

Den formelle vej

Uanset hvem vi var i dialog med, gjorde vi også opmærksom på, at de fysiske rammer på skolen på ingen måde var optimale. Skolen er over 100 år gammel og vanskelig at tilpasse til fritidspædagogikken.

Udover det oprindelige høringssvar, satte vi oprindeligt vores lid til, at budgetforliget i 2016 ville gøre skaden god igen. Desværre endte det med en anden forligskreds, og så stod beslutningen umiddelbart ikke til at ændre.

Vi fulgte dog op på sagen og fik 5 minutters foretræde for Børn & Unge udvalget den 15. marts 2017. Vi forberedte et bilag på 4 sider, som vi så præsenterede udpluk og mødte op sammen som skolebestyrelse, SFO og brugerråd.

Det som også gør en sag som Midtbyklubben svær, er det ofte indforståede politikersprog, som hurtigt bliver en del af jargonen. Snak om normeringer, det århusianske RULL (Rum for Leg og Læring) projekt, forskellige forlig og beløb, flyver hurtigt gennem luften. Som Tom Dittmann, den tidligere formand for brugerrådet i Midtbyklubben sagde det:

Som frivillig kan det politiske sprog godt tage pusten væk fra en almindelig borger. Hvis man skal lære de mange begreber først, så er høringsfristen ofte overskredet, inden man kommer i gang

Valgkamp

Efterhånden som vi kom nærmere kommunalvalget i november 2017, var det muligt at sætte Midtbyklubben højere på dagsordenen.

Børnene ville også beholde Midtbyklubben i det nuværende rammer
Stort engagement fra børnene til borgermødet

1. juni 2017 arrangerede Midtbyens Fællesråd et stort borgermøde i Midtbyklubben og fik skabt massiv opmærksomhed om sagen. Særligt børnenes eget engagement og kamplyst for deres fritidssted var overvældende og var med til at få politikerne i tale om sagen. Fremtiden for Midtbyklubben så dog stadig usikker ud.

Midtbyklubben 31052017_7616 Small Foto Ib Sørensen.jpg
Korte taler efterfulgt af debat med byrådsmedlemmerne. Især børnenes indlæg gjorde stort indtryk på mig. Foto: Ib Sørensen

Igen d. 2. november 2017 – dvs. lige inden kommunalvalget, afholdte Århus Forældreorganisation en såkaldt valgsnak om fritids- og ungdomsklubber i Århus. Det blev holdt på skolen og her var der også god opbakning fra politikerne og stærke indlæg især fra eleverne, som mødte talrigt op og talte for deres klub.

Nyt byråd, nyt år, nyt budget – men samme sag

Kommunalvalget førte til et helt nyt Børn- og Unge-udvalg og samtidig en ny Rådmand i Aarhus.

Den 24. januar 2018 meldte vores nye Rådmand for Børn & Unge Thomas Medom ud i Stiften at døren var på klem for Midtbyklubben og det gav nyt håb om, at den gamle beslutning måske alligevel kunne ændres.

Da Aarhus Kommune lancerede et voldsomt sparekatalog med mulige skolelukninger i august, var der nok ikke mange, som troede at det ville ende med at blive Midtbyklubbens redning. Der blev holdt demonstration på Rådhuspladsen, og selvom skolelukningerne blev trukket tilbage, stod der stadig store rammebesparelser på programmet.

Den afgørende uge med budgetforhandligerne på Rådhuset afsluttes meget sent torsdag d. 20. september. Fredag morgen vågnede vi til et forlig, som har væsentlig færre besparelser end varslet, en ekstra indsats for ordblinde og samtidig står der sort på hvidt, at Midtbyklubben forbliver på Nørre Allé!

Jeg har lavet denne korte video fra Midtbyklubben med en stor tak til de mange, især forældre, børn og andre frivillige. I sørgede nemlig for, at Midtbyklubben ikke blev til en saga blot, men til en god historie om et fristed, hvor børnene stadig kan komme uden for skoletid.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close