Stor opbakning til Kvindemuseets nye navn

Der er plads til alle i kampen for et mere ligeværdigt og ligestillet samfund, og det er glædeligt, at så mange har engageret sig i debatten om det nye navn til Kvindemuseet.

Siden december har der regelmæssigt været indlæg både for og imod navneændringen. Kvindemuseet vil fremover gerne hedde KØN – Gender Museum Denmark, og det har virkelig fået folk til tasterne i en sjælden set grad.

Med museumsdirektør Julie Rokkjær Birch rundt i udstillingen. Foto: Ib Sørensen

I et bilag til byrådsmødet i denne uge, var der en liste over initiativer fra kritikerne (PDF), men ikke nogen oversigt over de mere positive indlæg. Dem har jeg derfor forsøgt at samle nedenfor, så nysgerrige kan få begge sider af sagen. Hvis jeg har overset noget, så skriv endelig en kommentar nedenfor.

Lad mig starte med en kort baggrund.

Hvorfor skal Kvindemuseet have nyt navn?

Beslutningen blev formelt truffet af Kvindemuseets bestyrelse d. 4. december og museet delte nyheden som en pressemeddelse d. 5. december: Kvindemuseet skifter navn til KØN.

Her et citat fra nyheden:

Navneforandringen er et resultat af en flerårig proces med grundige overvejelser og refleksioner over museets daglige arbejde og ikke mindst dialog med en række interessenter med henblik på at undersøge behovet for bedre overensstemmelse mellem museets navn og ansvarsområde.

I pressemeddelsen står der også at Slots- og Kulturstyrelsen kvalitetsvurderede Kvindemuseet i 2015 og slog fast, at museets udfordring er ”at udvikle museets arbejdsgrundlag og praksis, så museet bliver et kulturtilbud for et bredere segment af den danske befolkning.”

Uden stor folkelig debat, blev ansvarsområdet i 2016 derfor udvidet fra kvinders kulturhistorie til kønnenes kulturhistorie

Nyheden sluttes af med et citat fra museumsinspektør Sara Bradley:

”Vi oplever gang på gang, at der er forvirring omkring vores navn. At det ikke harmonerer med det, vi er, siger og gør – at det ekskluderer. Især ift. vores store arbejde med skoleundervisning vil det nye navn understøtte, at drengene ikke føler sig ekskluderede fra start. Det er vigtigt, for deres køn er jo også en del af den historie, vi fortæller.

Nedenfor har jeg samlet de positive indlæg i debatten.

Debatindlæg i Berlingske

Debatindlæg i Information

Debatindlæg i Jyllands-Posten

Debatindlæg i Kulturmonitor

Debatindlæg i Politiken

Debatindlæg i Stiften

Øvrige artikler, indslag, interviews og ledere

Og fra den 17. december en video med borgmester Jacob Bundsgaard, hvor han også udtaler sig positivt om det nye navn – hvis du spoler frem til 5:45, så drejer samtalen sig om museets nye navn.

Har jeg overset noget? Så skriv endelig en kommentar nedenfor.

En kommentar til “Stor opbakning til Kvindemuseets nye navn

 1. Itys Gjaldbæk 24/01/2021 — 13:42

  Hej igen Janus !
  Fint med en oversigt og rækkefølge på de positive tilkendegivelser. Jeg har nærlæst alle i det tempo de blev skrevet og jeg er i stand til at sætte mine “fingre” på hver en positiv redegørelse, hvor jeg finder det klart afsløret at vedkommende ikke ved, hvad modstanden går ud på. De har simpelthen ikke formået at sætte sig ind i, hvorfor Rødstrømper/Feminister, har nået til deres fælles bevidsthed om undertrykkelsens virkemidler.
  Som jeg har skrevet til dig tidligere, varede det mere end et halvt år for min basisgruppe og mig selv at opdage, at vi selv var underlagt samfundets normer = finde sig i undertrykkelse og kunne leve med det.
  Rødstrømpebevægelsen var en “øjenåbner” for alle kvinder, der turde være med. Og for mange kloge mænd også heldigvis !
  Hilsen Itys Gjaldbæk

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close