På museum i Aarhus: 5 aarhusianske museer, du måske ikke kender

Aarhus er også en museumsby, som folk kommer langvejs fra for at opleve. ARoS, Den Gamle By og Moesgaard Museum vel nok er blandt de mest kendte. Men hvad hvis du egentlig hellere vil noget andet? Noget uden så mange mennesker? Eller bare noget, der er billigere? 

Her får du mine 5 favoritter, hvad angår de museer i Smilets By, som du (måske) ikke kender. Og dermed også en opfordring til at få nogle af de små, men absolut gode kulturoplevelser, som gør vores by til noget ganske særligt.

1) Besættelsesmuseet 

Hvis du ikke har været forbi Besættelsesmuseet i de senere år, så er det med at bestille en billet straks. I 2020 genåbnede museet efter to års lukning og gennemgående renoveringer, og resultatet, ja, det er intet mindre end fantastisk.

Fra vores rundvisning på Besættelsesmuseet i oktober 2020 med guide Peter Præstgaard, Jørgen Friis Bak og mig

De dunkle, lavloftede, små kælderlokaler i Gestapos gamle hovedkvarter er stadig fuld af historier om Aarhus under Anden Verdenskrig. Formidlingen har efter håndværkerne er stemplet ud dog virkelig fået et løft med brug af moderne virkemidler. 

Hver museumsgæst får allerede efter deres billetkøb tildelt et legitimationskort, som betyder, at man oplever de fem forbandede år gennem øjnene på en dansk nazist, en modstandskvinde eller en gymnasieelev, idet man bevæger sig omkring på museet.

Og museets fokus på den personlige fortælling og aarhusianske hverdagshistorier gør indtryk. Især forhørslokalet. Jeg husker stadig, hvor man her tager plads foran et tungt skrivebord, for dernæst at blive budt velkommen af en tysk officer på en meget livagtig videoskærm.

Dilemmaerne begynder dermed allerede at melde sig fra besøgets begyndelse: Hvad ville jeg have gjort, hvis jeg levede dengang? Ville jeg have hjulpet, hvis et jødisk ægtepar ville skjules i kælderen?

Besættelsesmuseet er altså ikke bare en historisk reminder om en svunden tid. Det er også en påmindelse om at verden ikke altid er sort/hvid. Heller ikke i Aarhus under Anden Verdenskrig, der handlede om så meget mere end helte og skurke.

2) KØN – Gender Museum Denmark

Køn, krop og ligestilling. Det er omdrejningspunktet for dette et museum, der virkelig tør sætte nutidens problemstillinger i perspektiv: Hvordan var det at være kvinde for halvtreds år siden? Hvad har ændret sig? Og hvad med kønsrollerne blandt børn?

Med museumsdirektør Julie Rokkjær Birch i den permanente udstilling

Det og meget mere kan du blive klogere på, hvis du besøger KØN – Gender Museum Denmark, som jeg altid har holdt meget af at besøge. Også selvom det sommetider bare bliver et til et visit i stedets skønne café.

Er du til mere end til en bid frokost og lækker forfriskning, er det værd at fremhæve den gamle byrådssal. Her kan du lære mere om byens første kvindelige byrådspolitikere, stemmeret til kvinder og andre facetter på kvindekampen. 

Pigernes og drengens historie er dernæst efterhånden en klassiker for både børn og voksne. En udstilling med fokus på børneliv i 150 år, hvor er jeg selv kommet mange gange med mine egne børn.

Gå ikke glip af historien om Herberts kjole

Der er stort og småt i den permanente udstilling, men jeg har nu altid været fascineret at lokalet helt nede ad gangen, hvor børneværelset ligesom er vendt på hovedet – med en seng i loftet! Og tæt på er der et gammelt toilet, som jo også viser en hverdagssituation for store og små. 

KØN har også gode og løbende særudstillinger på plakaten. Lige nu gælder det udstillingen #ingenlillelort, der sætter fokus på forfatteren Astrid Lindgren som aktivist med hendes progressive syn på køn, magt og børns rettigheder.

3) Naturhistorisk Museum

Vil du gerne blive klogere på naturens verden? Så kig forbi Naturhistorisk Museum.

Museet er det næststørste af sin art i Danmark, og byder på fantastiske udstillinger om det danske landskabs naturhistorie, ekspeditioner til Afrika og ofte også spændende særudstillinger. 

Særligt for børn har de en gratis skattejagt, som sender dig af sted på opdagelse blandt museets pelsede, skællede og skønne skabninger. 

Jeg husker, at jeg som barn så den store udstilling i kælderen med de mange montre. Her er der mamutter og andet godt fra Danmarks fortid. Den findes stadig, og jeg synes fortsat, at det kan noget – selvom formidlingen måske er lidt støvet. Den store tiger, der kæmper med et skelet, er også mindeværdig. 

  • Placering: Wilhelm Meyers Allé 10 (i Universitetparken)
  • Pris: 100,- kr. 

Bemærk: Lige nu er der der er planer om at flytte museet ned ved Navitas ved indgangen til bydelen Aarhus Ø. Læs mere: Ikonisk Nature & Science Museum på Aarhus Ø  

4) Museum Ovartaci 

Ovartaci, mente Asger Jorn, rangerede blandt nogle af tidens absolut førende kunstnere i Europa. Og derfor ville han også gerne have haft den nu berømte maler fra Smilets By med til Paris. 

Sådan gik det imidlertid ikke. Heller selvom en ellers begejstret Jorn lokkede med, at han kunne gøre ham til millionær på én dag. Overtaci takkede nemlig nej – og foretrak de vante omgivelser hjemme i Risskov. 

På Museum Ovartaci får du en blanding af kunst skabt af anderledes kunstnere, stort set alle med baggrund i psykiatrien; fortællingerne bag og mulighed for refleksion over psykiatrien. 

En af dem er Ovartaci (1894-1985), der egentlig hed Louis Marcussen, men som vha. en omskrivelse af ‘Overtosse’ istedet kaldte sig Ovartaci. 

Med sin 56 år lange indlæggelse og sin helt særegne kunst indtager maleren med det usædvanlige liv meget af udstillingen, hvad museets navn desuden bevidner. 

Og det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at Ovartaci med sit personlige og inspirerende billedsprog er en væsentlig grund til, at jeg holder meget af museet. Jeg synes dog også, at et museum med fokus på psykiatrien hører sig til. Det er så vigtigt et område, som berører så mange i befolkningen, og desværre stadig tabuiseret og præget af et presset sundhedsvæsen. 

Alt i alt byder Museum Ovartaci dog også på mere end bare Ovartaci. Museet består således af to samlinger: 

Dels en psykiatri historisk samling af adskillige effekter fra det første psykiatriske hospital i Danmark fra 1852 og frem til i dag. Og dels en omfattende kunstsamling af værker, skabt af mennesker med psykiatriske diagnoser, heriblandt en særpræget kunstner, der er så meget mere end sin diagnose. 

  • Placering: Katrinebjergvej 81, Aarhus N
  • Pris: 50,- kr

Bemærk: Museet boede i de første mange år på det nu lukkede Psykiatriske Hospital i Risskov. Nu bor det midlertidigt på Katrinebjergvej og senere på året flytter Museum Ovartaci til nye lokaler på Olof Palmes Allé i Aarhus N. og åbner et nyt museum i 2022.

5) Steno Museum

Personligt elsker jeg virkelig at gå på museer. Et af de museer, jeg dog ikke har været forbi siden engang i 00’erne, er Steno Museet. Og det fortrød jeg nærmest med det samme, da jeg for et par uger siden kiggede forbi. 

Udover, jeg nok havde en smule at råde bod på, hvad angik museet, ville jeg også gerne bakke kulturlivet op i en tid, hvor Covid19-pandemien har ført til væsentligt færre besøgende og mistede indtægter. 

Det kom imidlertid hurtigt til at handle om andet end det. 

Undervejs nød jeg især deres aktuelle udstilling “Videnskab er lidenskab – om forskerliv og kogte krabber”, der sammen med museer fra Tel Aviv og Harvard lige nu er indstillet til den internationale museumpris UMAC-AWARD 2021

Museet slår sig op på science og astronomi i øjenhøjde med fokus på forskning og nysgerrighed. Det handler altså om at forstå verdenen og på dette museum er det især naturvidenskabens og lægevidenskabens spændende udvikling, du kan lære nærmere at kende. 

På 1. sal på Steno Museet ser du tydeligt hvor meget museet har at byde på

I godt vejr, så kig også ud i den medicinske urtehave. Og i mindre godt vejr, så kan en forestilling i planetariet anbefales. 

  • Placering: C.F. Møllers Allé 2 (i Universitetsparken)
  • Pris: 30,- kr. 

Flere museer i Aarhus

Hvis der er ét museum jeg godt kunne tænke mig, så er det et ambitiøst Havnemuseum. Taget i betragtning af havnens kæmpe betydning for Aarhus gennem tiden, drømmer jeg virkelig om et museum, som formidler historien og havnens fortid, nutid og måske endda fremtid. 

Indtil det måske en dag bliver virkelighed, så har vi et mindre Søfarts Museum, som også kan noget. En af deres frivillige, Karl Nøhr Sørensen, havde et mindeværdigt læserbrev i JP Århus i sommeren 2020: Aarhus Søfarts Museum: Lidt bedre hver dag.

Et par andre perler som jeg har omtalt tidligere i vores museumsby er også:

Og for lige at nævne 5 mere, så er der også Antikmuseet, Botanisk Have, Ole Rømer Observatoriet, Spejdermuseet og Vikingemuseet. Og Plakatmuseet i Den Gamle By og listen fortsætter. 

Rigtig god museumstur!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close